Oryginalny przepis: Link

 

Potrzebne składniki:

-300 g makaronu typu kolanka

-2 płaskie łyżki masła

-3 płaskie łyżki mąki pszennej

-3/4 szklanki mleka (+ więcej do regulowania gęstości sosu)

-150 g sera cheddar (opcjonalnie gouda też się sprawdzi)

-pieprz

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni na niewielkim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przesmażyć wspólnie, a następnie stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby sos był gładki. Ser cheddar zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do sosu i wymieszać. Obficie doprawić pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać więcej mleka. Dodać ugotowany makaron i wymieszać, aby pokrył się sosem.